fredag 27 september 2013

BRÖSTFÖRSTORING - OPERATIONSBERÄTTELSE (DEL 2)

Här kommer den andra berättelsen i min operationsberättelse. Hoppas det kan hjälpa någon som är nyfiken, ni är varmt välkomna att ställa frågor till mig via: evelina_s84@yahoo.se

Jag hade välkomsttid 08.00 och tog taxi till Teres Plastikkirurggruppen. Det var en ganska jobbig morgon; Jag är alltid hungrig som sjutton första timmarna, men tyvärr får man ju inte äta något innan man blir sövd.

Hade packat en ryggsäck med vad jag anser nödvändigt innan en operation:
 - mjukiskläder (att åka hem i samt använda på kliniken)
 - neccesär (sminkborttagning, krämer osv)
 - skvallerblaskor
 - dator
 - godis 

08.00 Anländer till kliniken















08.10 Får eget rum. Blir visad till ett rum där jag får byta om till en morgonrock och tofflor. Jag får ett skåp att hänga av mig mina saker. Jag känner mig helt plötsligt lite nervös, det känns obehagligt att snart bli sövd. Dessa tankar kom från ingenstans när jag anlände, det kanske är vanligt?




08.15 Träffar narkosläkare och narkossjuksköterska. 
Vi pratar om mitt allmäntillstånd och de frågar om jag känner mig frisk från t.ex. förkylning, feber, infektion osv.
Jag berättar att jag helt plötsligt (pang, bom på morgonen) blivit nervös inför narkosen. Personalen tar mig på fullaste allvar och sätter sig ner bredvid min säng. De berättar om hur allt ska gå till och ägnar ungefär 15 minuter av att gå genom proceduren. Både läkare och sjuksköterska finns med och de berättar hur jag kommer känna när jag blir sövd, och hur länge jag kommer sova osv.

Jag uppskattar verkligen samtalet med all personal och efter dessa 15 minuter försvinner nästan alla obehagskänslor. Haha, såhär efteråt känns det lite löjligt och underligt - men känslorna åkte lite bergochdalbana på morgonen :)




Förstår inte riktigt varför jag fick en nervös-knäpp. Jag har blivit sövd tre gånger tidigare så jag vet att det inte är något att oroa sig för, att bli sövd är snarare en behaglig känsla. Låter säkert väldigt skumt, men sprutan gör att man blir lugn och "mysig", sen somnar man några sekunder senare. Alla ni som fått morfin vet vad jag talar om :)



Får ett snyggt armband! :)



Enligt mig med erfarenhet: Sveriges bästa plastikklinik. 


Får fylla i operationsavtal, att jag känner till riskerna och lite allmänt annan fakta.



09.00 Dags för operation. Jag går tillsammans med sjuksköterskor till operationsrummet. Där får jag lägga mig på en säng mitt i rummet. Mina armar skulle läggas rakt ut från kroppen på två "arm-sängar" :) Sjuksköterskan tar på mig någon form av enorma strumpor. Det var värmeisolerande och gick långt upp på låren.



Nu var jag inte alls nervös för att bli sövd, det var skön stämning i rummet och sjuksköterskorna skämtade med varandra och var på glatt humör.

Efter bara någon minut kom narkossjuksköterskan fram till mig och berättade att:
 - Nu kör vi, ses om några timmar!
Jag sa att jag var redo och fick en spruta så jag skulle somna. Det blir alltid lite kallt i armen av dendär sprutan. Kände mig lugn, nakossyrran stod bredvid mig och jag tittade runt på de andra sjuksköterskorna när de gick runt och skämtade med varandra. Tänkte säga "Vilken skön stämning ni har här inne", men minns att det kom ut något ordbajs på engelska sen somnade jag :)

Vet att det finns många tjejer som är rädda inför att sövas, men jag kan verkligen berätta med handen på hjärtat: Det finns inget att vara orolig för, det är varken obehagligt eller gör ont. Det är som sagt snarare en skön känsla, man har den där mysiga känslan ni vet precis innan man somnar. När man är lite halvt vaken och halvt i sömnen :) Sen går allt väldigt snabbt, från det att man får sprutan tar det 5-8 sekunder så somnar man...



14-tiden, vaknar upp till en leende sjuksköterska. Är groggy och det första jag frågar är:
 - Gick allt bra?
 - Jaaa, det gick jättebra!
 - Är det säkert?
 - Jajemensan, Gabriella är väldigt nöjd.
 - Men ärligt, blev det verkligen bra?
 - Du kommer bli jättenöjd!
 Jag fånstirrar på sjuksköterskan och somnar om efter en minuter.




14-tiden fast lite senare :) Vaknar upp "på riktigt", återigen står en leende sjuksköterska i ändan av sängen (jag förstår inte hur de lyckas tajma, står någon där och glor flera timmar!? :)).
Känner mig överkörd av en buss men har samtidigt inte katastrof-ont. Ligger i min säng och blir körd till ett annat rum där jag ska ligga tills jag åker hem.

Är rejält omtöcknad men mår inte dåligt. Det är vanligt att mår dåligt efter narkos så jag känner efter lite extra utan resultat. Jag frågar sjuksköterskan varför jag inte mår illa och hon förklarar att narkosläkaren hos Plastikkirurggruppen är väldigt duktig, så det är långt från alla som känner obehag efteråt.

Väldigt positiv upplevelse, på tidigare klinik har jag fått morfin flera gånger efter uppvaket pga illamående. Denna gången hade jag inte heller så ont, men detta beror nog mer på att jag inte töjt bröstmuskulaturen så mycket. Första gången jag gjorde bröstförstoring kändes det som om någon slängt en granat i bröstet på mig.



15.00 Sätter mig upp. Sparkar av mina spaceman-strumpor och sätter på mig morgonrock. Smsar min man och föräldrar att allt gått bra. Orkar inte ringa, känner mig trött.


15.30 Trött men inte illamående! Narkosläkarna har gjort ett toppenjobb, normalt är man mer illamående efter en såhär omfattande operation.





15.15 Känner mig hungrig. Får välja mat från en förvånansvärt stor meny. Det fanns säkert tio olika varma maträtter, men jag valde mackor med kaffe och nyponsoppa :)

Äter med god aptit trots att jag precis legat sövd (återigen bevis på otroligt bra narkosläkare).
Är trött och somnar en stund efter maten.



17.00 Vaknar och slökikar lite på tv. Får medicin, smärtstillande. Kikar på tv någon timma, är väldigt trött och sliten i kroppen. Somnar efter någon timma.


21.00 Ligger och slösurfar på datorn. Pratar med nyfikna vänner på Facebook och berättar att allt gått bra. Somnar efter smärtmedicinen vid 22.00.


04.00 Medicindags. En sjuksköterska väcker mig lite försiktigt och ger mig 2 st smärtstillande.

08.00 Godmorron! Vaknar och känner mig stark i kroppen. Har inte så superont efter starka smärttabletter men känner mig "sliten" i kroppen, det märks att man gjort en stor operation.
'
08.30 Beställer in frukost. Jag dissar återigen den enormt långa menyn och tar smörgås med kaffe och nyponsoppa :) 


09.00 På med sportbh. Då var det dags att sätta på sportbh:n som ska användas dygnet runt i 14 dagar. Jag hade med mig en egen men köpte ändå en som kliniken sålde. Den Plastikkirurggruppen hade var mjukare och tajtare, jag rekommenderar dock att köpa med sig egen!
TIPS: Tänk på att köpa en riktigt tajt sportbh, den gör ingen funktion om den sitter "löst, ledigt och bekvämt" (även fast det är en sådan man vill ha :)).

Fick hjälp av personalen att bråka på det lilla helvetet, det var varken kul eller skönt! Personalen rekommenderade en strl S på den nya bh:n, jag har inte använt S på kläder sedan tidiga tonnåren. Jag beklagade mig ljudligt men fogade mig eftersom det är för min skull de jobbar :)

09.30 Inspektion! Efter en stunds vila börjar jag få energin tillbaka och inspektera mig själv ur olika vinklar.... Spännande! Jag ser verkligen stor skillnad direkt av profilbytet. Jag lade denna gången i 450 cc med hög profil. Det är 50 cc mer än tidigare implantat.
Just de där 50 cc gör ingen skillnad eftersom Gabriella ändå tagit bort lite av mitt egna bröst (kapselbildning osv). Så skillnaden jag ser är endast pga profiländringen, från låg till hög.



 

Såhär ser det ut hos Plastikkirurggruppen!
Öppningen till höger är sjuksköterskornas rum, till vänster finns toaletten. Den öppna dörren rakt fram är mitt rum och den stängda dörren till vänster är till en annan patient.

Ville så gärna smita och och tjattra med den andra patienten och se vad denne gjort. Men alla är ju inte så öppna och snacksaliga som mig :)


10.00 Pigg som en mört! Jag mår oförskämt bra, är stark med en viss molande värk i kroppen. Jag rör mig sakta men klarar mig själv.


10.30 Medicindags och ta bort nål. Får smärtstillande och penicillin (ska ätas i förebyggande syfte en vecka efter operation). Sjuksköterskan tar även bort min nål jag haft på handen.



11.30 Snart hemgång. Börjar inse att det är dags att lämna Platikkirurggruppen, vilket är trist. Jag hade gärna stannat och blivit bortskämd ytterligare några dagare :) Gabriella Rudbeck och personalen säger att jag får stanna tills efter lunch, men det känns onödigt. Lika bra att bita i det sura äpplet och ringa min man för hämtning.

Man ska inte köra bil dagen efter operation eftersom armarna inte är starka nog att manövrera. Åk helst inte hem med kollektivtrafiken, det är onödigt slit på kroppen att bära väska och att allmänt vara ute på stan. Beställ en taxi om ingen närstående kan hämta!

TIPS: Se till att sängen där hemma är renbäddad (måste göras, så passa på innan operationen) och att du har kylen full för de närmsta dagarna.



12.30 Får tips och råd inför hemgång. Världens trevligaste sjuksköterska berättar hur jag ska ta min medicin, hur jag ska använda sportbh och massor av allmänt som tips och råd efter operation.




Vid 13-tiden kom min man och hämtade mig. Jag hade aldrig klarat att åka kollektivt hem, jag blev jättetrött halvvägs till bilen och var tvungen att sätta mig ner 5 minuter. Väl hemma lade jag mig i sängen och somnade direkt. Att vara upp tar på krafterna och kroppen säger ifrån även om inte huvudet anser att man behöver vila :)



Hoppas intresserade fick mer vetskap om hur en operation går till, som sagt, ni är varmt välkoma att höra av er med frågor till evelina_s84@yahoo.se

Jag rekommenderar varmt Teres Plastikkirurggruppen. Med erfarenhet av tidigare operationer utmärkte sig inte bara servicen utan även skickligheten vid operationen. Man glömmer undersöka vem som är narkosläkare vid operationer och fokuserar endast på vem som gör kirurgin. Men det gör väldigt mycket på hela upplevelsen om man har en duktig och erfaren narkosläkare.

BRÖSTFÖRSTORING - FÖRBEREDELSER (DEL 1)

Här kommer fösta delen i min operationsberättelse.
Jag har tidigare gjort två operationer; en bröstförstoring och en bröstkorrigering, båda under narkos.

Den första operationen gjorde jag 2008, jag hade 75b i bh-storlek och lade i 400 cc med låg profil. Läkaren gick in via armhålan. Eftersom läkaren gick in genom armhålan gjorde detta att "ingången" inte läkte snabbt nog och implantaten vandrade uppåt i samband med läkningen.

Därför gjorde jag en andra operation 2009, det var alltså en korrigering av implantaten, även denna gången via armhålan.

Efter min andra operation ville fortfarande inte implantaten lägga sig "där de skulle" utan vandrade uppåt. Bröstvårtan låg liksom i nerkant och jag hade "två platta bollar" som tuttar. Inte alls snyggt. När inte heller min andra operation blev lyckad började jag tappa lusten för hela grejen.

2009 kände jag att "jag skiter i vilket", det roliga i förändringen hade försvunnit. Jag hade dessutom aldrig mått dåligt eller haft dåligt självförtroende innan min första operation. Jag gjorde min första operation med tanken "det kunde vara kul med mer former" och för att fylla ut en blus mer kvinnligt. Efter den andra operationen lade jag således ner "projektet" och hade bröst som jag, efter 50 000 kr, fortfarande inte var nöjd med.

2013 väcktes dock intresset igen och jag bestämde mig för "tredje gången gillt"!


-----------------------------------------------------------------------------

Det är en jäkla djungen inom skönhetsindustrin. På gott och ont har jag vart runt till en stor del av landets ledande skönhetskliniker, jag har fyllt läpparna sedan 2007 och använt botox sedan 2009. Jag har vart runt hos ca 10 kliniker genom åren.

Sedan 2012 har jag gått till Teres Plastikkirurggruppen, för fillers i kinder och botox. De har alltid vart väldigt fin stämning på kliniken, man känner sig välkommen och väldigt väl bemött på ett naturligt sätt. Mest för nyfikenhetens skull bokade jag en tid hos deras främst bröstkirurg, Gabriella Rudbeck Wattin i juni 2013.

Första gången jag träffade Gabriella kände jag "Wow". Det var inte det minsta obekvämt att stå med bar överkropp framför spegeln tillsammans med henne. All hennes expertis, erfarenhet och utbildning gjorde mig så otroligt bekväm. Dessutom var det skönt att få träffa en kvinnlig kirurg för ovanlighetens skull. Gabriella förstod mitt problem till fullo och tillsammans kom vi överens om hur implantaten skulle ändras till bästa sätt.

Det första hon påpekade var att jag kunde byta till hög profil på implantat. Jag hade aldrig fått lära mig om olika volymer på implantat hos min tidigare kirurg, därför satte vi oss vid Gabriellas bord för en "crash course i silikonimplantat" :)
Vi höll på säkert 30 minuter och hon visade allt från äldre modeller med koksalt, anatomiska, runda, platta, höga, olika knottriga osv.

Eftersom det var så mycket information bestämde vi att boka en ny konsultation efter två veckor. Den andra konsultationen fick jag utan kostnad med motivationen "huvudsaken är att du känner dig trygg och påläst i ditt val" (otroligt bra bemötande).

Till andra mötet hade jag bestämt vilka implantat jag ville ha och vi stod återigen framför spegeln, denna gången målade Gabriella med tushpenna (hur de nya implantaten skulle se ut, vilka mått osv osv).

I slutet av det andra mötet bokade vi ett operationsdatum och jag tror aldrig jag vart så otålig :) Jag fick en tid efter två månader (tror det är normalt för kliniken).









Dessa burkarna innehåll olika "fasthet" av silikon (det som ligger i de olika implantaten).
Jättekul att få klämma och känna! 

torsdag 26 september 2013

BRÖSTOPERATIONEN GICK BRA HOS PLASTIKKIRURGGRUPPEN

Nu är jag tillbaka hemma igen. Tanken var att Sebastian skulle hämtat mig redan igår kväll men det var sådant fantastiskt omhändertagande av personalen att jag stannade över natten. Fick välja både lunch och middag från en lång meny (förstår inte var de hade all mat!? :)), de lyckades till och med släcka mitt kakbegär halv tio på kvällen. Vet inte hur många gånger jag plingade in personalen till rummet för diverse småsaker :)

Känns väldigt skönt att man får stanna så länge man vill på Teres Plastikkirurggruppen, många andra kliniker har ju inte kapacitet att låta patienter stanna över natten efter en bröstoperation. Men det var inga problem här! Det kändes dessutom tryggt att få träffa dr Gabriella dagen efter min bröstoperation, då kunde man återigen gå genom operationen och allt som hänt i lugn och ro.

Operationen gick jättebra och jag är så otroligt tacksam till alla som var inblandade. Anledningen till att jag mådde så bra redan på uppvaket var mycket tack vare två skickliga narkosläkare som gav mig en precis dos, just för mig. Har vart sövt tre gånger tidigare men aldrig mått såhär bra, jag var helt klar i huvudet direkt.

Jag gjorde en del skönhetskorrigeringar samt bytte implantaten. Gabriella hittade dock en stor kapselbildning på mitt högra bröst, inga kul nyheter. Hon lyckades få bort allt men jag blir väldigt orolig varför inte min tidigare läkare sa något i våras?

Kan inte beskriva hur glad jag är att jag hittat Gabriella Rudbeck Wattin på Plastikkirurggruppen.

Ska skriva ett väldigt långt inlägg senare om hur allt gick till. Förhoppningsvis kan det hjälpa någon att våga säga ifrån om de känner sig missnöjda med sin operation, eller så kanske man bara är nyfiken på hur ingreppet går till och hur man känner sig genom processen. Jag tänkte även berätta lite om kapselbildning och vad detta är!


tisdag 24 september 2013

IMORRON BLIR DET OPERATION

Imorron är en spännande dag, jag ska göra en korrigering av mina bröstimplantat! Det är ett litet helvete om man en gång gjort sina boobs med dåligt resultat. Har vart två gånger hos X-kliniken i Malmö/Landskrona, en gång för min första operation 2007 och en gång för gratis korrigering 2008. Blev inte direkt nöjd andra gången heller och gillade inte attityden hos läkaren.

De implantat jag har nu sitter för högt upp och min gamla läkare verkar inte få till det. Dessutom känns ena implantatet "konstigt", typ buckligt. Har dragit mig för att gå dit en tredje gång men fick tummen ur i februari i år. Då tipsade han (läkaren) mig om att gå ner i vikt eftersom tuttarna skulle förändras i takt med min viktnedgång, men han höll med om att implantaten satt för långt upp och skulle göra en tredje korrigering för 17 000 kr. Hahahahahaha :) Vilken skön snubbe! Varför i hela friden skulle jag gå ner i vikt!?

Nej, sån energi gillar vi inte. Jag har som tidigare nämnt besökt Plastikkirurggruppen för fillers, botox samt ansiktspeel och vart väldigt nöjd med bemötandet. För några veckor sedan besökte jag dr Gabriella Rudbeck Wattin och jag säger bara "Wow, vilket omhändertagande!". För första gången kändes det inte obekvämt att ta av sig och prata om sina komplex framför en spegel. Gabriella kändes så otroligt naturlig att prata med, inte bara för att hon var kvinna - utan för att hon faktiskt brydde sig på riktigt.

Gabriella lät mig klämma och känna på flera olika sorters implantat, något jag aldrig tidigare fått göra hos en klinik (har vart hos flera för konsultation 2007 innan jag bestämde mig för den skånska). Hon tog sig verkligen tid, jag tror jag satt över en timma hos henne! Gabriella hade även burkar med olika sorters fyllning man kunde välja i implantaten. Jag fick lära mig allt om själva operationen, fick veta varje steg i processen. Jätteintressant!

Aja, ska skriva ett längre inlägg om mitt besök senare tillsammans med utvärdering av operationen. Förhoppningsvis kan det hjälpa andra i samma sits, dvs som är missnöjda med sina bröstimplantat, och att de kanske tar kontakt med Gabriella.

Hade jag vetat att det skulle vara såhär mycket jobb kring en förstoring hade jag nog inte gjort operationen över huvudtaget. Som tur är (ta i trä inför denna gång) har jag aldrig haft kapselbildning. Hoppas inte få det denna gången då jag ska byta ut mina implantat.







måndag 23 september 2013

MMMMMASSAGE OCH BODYSCRUB

Idag har jag unnat mig en eftermiddag på spa. Fick bodyscrub, helkroppsmassage följt av ansiktsmassage. Nice, nice.

Fick en liten present hem i brevlådan tidigare, ska visa er imorron. Det ska bli kul att använda ;)


söndag 22 september 2013

HEMMA SAFE AND SOUND

"To set foot in a new country, a part of the world not yet known to me, is an exhilarating feeling, a feeling I have become addicted to." /Min nya vän Jack, USA.

Visst är det ett underbart citat, precis så känner jag! Citatet är från en man som heter Jack, en av alla de fantastiska människor jag träffat på resan. Armenien drar få turister vilket gav oss turister som var där ett speciellt band. Jag har haft en fantastisk vecka där jag träffat spännande människor och fått ytterligare ett nytt perspektiv på livet och världen. Det var dock alldeles för kort tid, skulle behöva minst en extra vecka. Har jobbat nästintill heltid, men utöver detta har jag haft det underbart som en äkta turist!

Armenien är det absolut säkraste land jag rest i, Gambia var otroligt säkert för mig som turist men kanske inte för invånarna. Men Armenien var verkligen unikt, det fanns inga ficktjuvar eller stölder. Armenien har verkligen gjort ett varmt intryck på mig och jag kommer alltid ha en del av landet i mitt hjärta.

Följande historia sammanfattar säkerheten och ärligheten för landet:
Jag var ute och dansade i Jerevan en natt, stod på dansgolvet med handväskan löst hängade på axeln. En man kommer fram, pekar på min väska och säger:
 - Why do you have that? Put it away so you can dance.
Jag tänker direkt att han tror jag är en dum turist, att han försöker sno min väska och snäser:
 - Do you think I am drunk and stupid?
 - Nooo...? I just wonder why you don´t put your bag there... Sorry!
Han pekar mot ena hörnet i lokalen. Jag sneglar dit och ser genom alla människor på discot ett berg av väskor mot väggen. Alla typ 100 personer i lokalen hade alltså lagt sina tillhörigheter i en stor hög, utan någon form av oro att det skulle stjälas. Discot vi befann oss på hade varken vakter eller betalning i entrén. Det var alltså helt fritt för vem som helst att komma in och ingen stal något.

Jag tog ut min mobil och kreditkort och slängde iväg väskan. Två timmar senare hittade jag den, omkullkastad i den stora högen. Allt fanns kvar.


Mitt rum, jag bodde längst upp till vänster där lampan är tänd :)

Jag och Marina fyndar på Yerevan Vernissage, en enorm loppis :)


Marina var sååå nyfiken på allt :) 

Armenien firade nationaldag lördagen innan jag åkte hem. Snacka om perfekt avslutning!

Hela staden var full av firande armenier, alla hade flaggor målade på kinderna.
Även och jag Wojtec :)

Gänget. Alla fyra reste ensamma och vi fann varandra direkt :)


Stor konsert på torget. Människor dansade överallt, supermysigt!




Det största och längsta fyrverkerieföreställningen jag någonsin sett.
Såhär höll det på i minst tio minuter:


fredag 20 september 2013

SEMESTER I ARMENIEN - RESA TILL ARMENIEN - TURIST I ARMENIEN

Vad? Det lilla landet Armenien i västra Asien. Här är en bra sida med turistinfo.

Vem bör åka? Den äventyrliga men bekväma turisten.

Varför? Ett orört turistmål med massor av spännande kultur, gästvänliga människor och vacker natur.
Känsla av att komma till en ny värld, det är fattigt men människorna har en härlig mentalitet. Är du social kommer du snart bli bjuden hem till någon. Taxichafförer, busschafförer, kvinnan i kassan på supermarket, blomsterflickan på gatan - alla bjuder hem dig! De är inte ute efter något i gengäld och accepterar absolut inte att du försöker tacka med pengar.
Är man intresserad av kristen religion och dess historia finns det oändliga sevärdheter i landet.

Säkerhet: Kriminaliteten (iaf mot turister) är obefintlig. Inga väskryckare, rån, överfall eller lurendrejare.
Du blir inte blåst på priset i butiker, dvs turister har samma priser som lokalbefolkningen (i många länder är turistpriset ett annat än vad som står på etiketten ;) Du behöver inte pruta, denna kulturen finns inte.
Det kan dock hända att vissa inofficiella taxibilar föröker blåsa dig på 2-3 euro. Kolla att taxametern är på om du hoppar in i en bil du inte känner igen.

Lifta gärna! Jag har träffat flera som liftat runt i landet. I bergen är det ont om trafik, så där kan du få vänta en timma utan att någon kommer men när väl en bil kommer så stannar den. Utanför Jerevan, vid motorägen, tar det max 5 minuter innan en bil plockar upp dig. Räkna med att bli bjuden hem till folk. Jag träffade en kille som klagade på att han gått upp i vikt då han liftat från Georgien till Armenien, det vart mat och dryck flera gånger om dagen hos folk :) Räkna också med att din resa från A till B kommer ta lång tid p.g.a. alla stop hemma hos folk, det kan ta en vecka att resa genom Armenien om du liftar.
OBS: Rekommenderas så klart endast åt killar, det går bra att lifta som ensam kille.

Prisnivå: Väldigt billigt. Du bor på ett fint vandrarhem, i sovsal, för 9 euro per natt. En kebablunch på lokalhaken kostar 1 euro. kan leva extremt billigt utan att behöva snåla eller få dålig kvalité på mat och boende.
I huvudstaden Jerevan finns både Armani och Hilfigher butiker, några lyxiga hotell och exklusiva restauranger samt loungebarer. Så du kan välja lite själv hur du vill spendera dina pengar.
Eftersom jag reste ensam drogs jag till lokala haken där sannorlikheten att träffa någon var större än på en fancypancy, stel restaurang.

Såhär kan en vanlig dagsbugdet se ut:
Boende 9 euro (sovsal med 8 bäddar)
Mat (3 måltider) 4 euro - ofattbart billigt

Utöver detta kostar en dagstur i typ minibuss med andra turister ca 25 euro, stor lunch samt bra engelspråkig guide ingår. Man åker vid 09 och är tillbaka i Jerevan runt 19.00. Det är samma för alla arrangörer.

Valuta: Dram. Jag tog med mig dollar efter rekommendationer, vilket var totalt meningslöst. Det finns gott om uttagsautomater där du får ut dram direkt. Det finns uttagsautomat på flygplatsen och du kan även ta taxi från flygplatsen och be chaffören svänga inom en automat innan du betalar.

Boende: Alla vandrarhem har Wifi (varierande hastighet) och erbjuder lättare frukost typ bröd, marmelad, ägg och kaffe/te. Alla vandrarhem har varmt vatten 24/7. Det är bra standard på boendet, rent och fint. Prisnivå på mitt vandrarhem (vanliga priser); 9 euro för en bädd i sovsal med 8 bäddar, 11 euro för bädd i sovsal med 4 bäddar. 13 euro för dubbelrum.

Internet: Wifi finns på alla vandrarhem, hotell och restauranger (även kebabhak), är gratis och funkar för det mesta snabbt.

Telefon: Det är skamligt dyrt att ringa eller ta emot samtal med svensk mobil, min operatör tog 36 kr per minut utgående och 25 kr per minut för ingående samtal.

Har du frågor är du välkommen att kommentera detta inlägg eller maila till evelina@effectaevent.se

Första natten bodde jag hemma hos en äldre kvinna,
4 sängar i sovrummet och voilá - ett vandrahem :)
Otroligt mysigt men jag var ensam boende och flyttade. 

Fick god spartansk frukost, så klart med hemmagjord marmelad och eget bakat bröd.
Kök-tvättisch-rum :)

Geghard monastery

Sött bröd liknande kaffebröd. Väldigt populärt i landet.

Jag och min nuvunna vän, en schlagerbög från Tyskland som varje år reser till Eurovision :)
Är du homosexuell och reser tillsammans med din partner bör ni vara diskreta,
har svårt att tro att hatbrott sker men folk stirrar och lämnar kommentarer berättade min vän.

Garni temple

Vacker natur.

Någon rik jäkel :)

Garni temple

Roadstop
Korv, färsk- och torkad frukt samt vatten säljs lite överallt.

Snygga gänget :)
Här äter vi lunch på en av våra utflykter. God mat, nya vänner och vackra platser!
Även om du är lite allergisk (som jag) mot arrangerade gruppresor kan jag lugna dig om att turerna i Armenien inte alls liknar typ Mallis.
Eftersom det är så lite turister i landet blir varje tur unik och levande.

Ett klassiskt kök på landet. 
Jag lämnade en lapp om att Ikea hade köksveckor ;)

Får, kor och getter är en vanlig syn.

Grillplats hemma hos någon :)

Sevan lake. Världens, till ytan, största sötvattenssjö.

Sevan lake

En större by i bergen. Det är grusvägar till störst del utanför Jerevan.

Försäljare på Noratus cemetery. En grupp av kvinnor säljer stickade sockar till turister.

Noratus cemetery

...det finns ju alltid någon dum turist som köper något.... ;)

Typiskt hus på landsbygden

Hayravank monastery